Love Victor.png

Ur serien Love, Victor

Love, Victor – Berörande om queer latinokille

RECENSION / TV-SERIE
Linus Fremin har sett den romantiska dramaserien »Love, Victor«, om den unge hemligt homosexuelle high school-studenten Victor.

TV-SERIE: LOVE, VICTOR

▶ Skådespelare: Michael Cimino, George Sear, Rachel Hilson

▶ Love, Victor kan streamas på Disney+ och Hulu

När filmen Love, Simon kom 2018 skrev den historia. Den var den första romantiska ungdomsfilmen från en större Hollywood-studio med en ung homosexuell kille i fokus. Den hyllades för det och för sin empatiska skildring av Simons komma utresa som ung identitetssökande kille som mejlväxlar med en anonym kille i samma situation.

Samtidigt fick filmen kritik för att ge en alldeles för vit och privilegierad bild av hur det är att vara ung homosexuell kille i dag, då filmen var befriad från den homofobi och det våld som ofta finns i verkligheten. På många sätt tydliggjorde debatten om filmen att vi inte har uppnått en tillräcklig stor mångfald gällande de queera berättelserna om en enskild film eller serie fortfarande förväntas skildra alla aspekter av queera liv.

Det är därför intressant att se spinoffen Love, Victor, på Disney+, ta spjärn mot filmen genom att placera en ung latinokille i fokus och låta honom påminna Simon om hans privilegierade position. Handlingen är snarlik filmens där Victor går på samma high school som Simon en gång gjorde och börjar mejla med honom för att få råd om hur han ska navigera skoltiden och alla de känslor som bubblar inom honom.

»Den lyckas på så sätt vara rolig, berörande och finkänslig – men inte tillrättalagd.«

Det är motsättningarna mellan dessa två komma ut-berättelser som ger serien en välkommen nerv. Den lyckas på så sätt vara rolig, berörande och finkänslig – men inte tillrättalagd. Den sällar sig även till en växande skara serier som Gentefied, Vida och One Day at a Time som alla har queera latinoungdomar i fokus. Förhoppningsvis är det en utveckling som håller i sig och får den queera mångfalden att fortsätta växa.

 

Linus Fremin

 

Ur nummer: