Taggat med: hbtq

Religiösa röster för förändring

Runt om i världen finns religiösa krafter som tar strid för tillgängliga preventivmedel, aborträtt och hbtqi­-frågor. Ottar har pratat med fyra aktivister som låter tron bli en motor i kampen, även om det ger dem mäktiga fiender.

Regeringen satsar på intersex – men stoppar inte kritiserade operationer

I regeringens nya hbtqi-handlingsplan satsas det för första gången på intersexfrågan.
– Vi har inte gjort tillräckligt för intersexpersoners situation i Sverige, säger Åsa Lindhagen (MP).

Hej aktivist: Mia Mulder och Sherenté Mishitashin Harris

I varje nummer av Ottar träffar vi två sexualpolitiska aktivister – en i Sverige och en i världen. Möt Youtubern Mia Mulder från Sverige och aktivisten Sherenté Mishitashin Harris från Narragansett-stammen i Nordamerika.

Går det att mötas?

Är transpersoners rättigheter en självklar del av den feministiska kampen? Eller ses transpersoners rättigheter som ett hot, ett perspektiv som urvattnar feminismen? Diskussionen är inte ny, men den har dykt upp med full kraft
igen det senaste året. Ottar pratar med aktivister och forskare om vad de anser att konflikten egentligen handlar om.

Circus of books – ett bögporrens eldorado

Den hjärtevärmande Netflix-dokumentären Circus of Books om gayporrbutiken i Los Angeles med samma namn, är både ett ovanligt familjeporträtt och en inblick i det historiska gaykvarteret Sunset Junction. Erik Augustin Palm bodde granne med den ikoniska butiken tills den stängde 2016 och tar oss med längs memory lane.

Bisexuella begär & besvär

Bisexuella har sämre psykisk hälsa och är mindre nöjda med sina sexliv. Ändå är de en osynlig grupp. Varför är bisexualitet så tabu, trots att vara bi är den vanligaste sexuella läggningen efter hetero?

Virus har ingen moral

Aidskris och coronakris. Vad kan vi lära oss av hivepidemin i denna nya globala pandemi? Tomas Hemstad jämför två dödliga virus som drabbat världen i vår livstid.

»Vi måste inte alltid fixas«

Allt fler höjer rösten mot kosmetiska operationer på barn med intersexvariation. Trots kritik tycker regeringen inte att de bör stoppas. Ottar träffar intersexaktivister och frågar ut minister Åsa Lindhagen.

Hur minns vi en massaker?

RECENSION / BOK
Vi är Orlando av Johan Hilton

Tomas Hemstad har läst Johan Hiltons reportagebok om terrorattacken på klubben Pulse 2016.

»Om de slänger ut oss genom fönstret kommer vi tillbaka genom dörren«

Det senaste året har över 90 kommuner och regioner runt om i Polen antagit deklarationer mot »hbtq-ideologi«. Syftet är att värna traditionella familjevärderingar. Nu växer aktivismen för hbtq-rättigheter i landet.

Sidor

Prenumerera på RSS - hbtq