Taggat med: preventivmedel

Ottar klimattestar: Preventivmedel!

I valet av preventivmetod är det viktigaste att det faktiskt fungerar och att du mår bra av det. Men vill du också väga in klimatpåverkan – eller ställa krav på tillverkarna kring hållbarhet – så ger Ottar dig hjälp på traven och hjälper dig att göra de mest miljösmarta valen.

SERIE: Ottar – en historia om kamp

Vilket är arvet från sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensen? Elin Lucassi tecknar historien bakom Ottars namne.

P-salva för män börjar testas i Sverige

Världens nu ledande forskningsprojekt om preventivmedel för män börjar snart att rekrytera testpersoner i Sverige. I oktober ska studien starta.

Hormonfritt p-piller forskas fram på KTH

Bioingenjören Thomas Crouzier har upptäckt ett nytt, hormonfritt sätt att skapa en barriär mot spermier. Förhoppningen är att det ska leda till ett färdigt preventivmedel inom fem år.

Subventionerade p-medel indragna för unga asylsökande

I juni 2017 beslutade Migrationsverket att dra in subventionerade preventivmedel för unga asylsökande. Men informationen har inte nått barnmorskorna som möter målgruppen.

Apoteken nekar unga tjejer preventivmedel

På flera håll i landet har apotekspersonal nekat tjejer under 15 år preventivmedel. Enligt barnmorskor som Ottar pratat med är förklaringen att utrymmet för personliga moraliska argument ökat sedan sexualbrottslagen skärptes. Apotekarna försvarar sig med att preparaten inte är testade på minderåriga.

Vasektomi alternativ till p-piller – än så länge ovanligt

Trots att vasektomi – att skära av sädesledarna – är enkelt, snabbt och har få biverkningar använder bara tre procent av världens par metoden. Detta ville Jonathan Stack och urologen Doug Stein ändra på.

Fler än någonsin har möjlighet till bra familjeplanering

Enligt en ny rapport från FN-oganisationen Family Planning 2020 har aldrig så många människor haft tillgång till moderna preventivmedel som nu.

MPT:er på väg att bli ett fullvärdigt alternativ till kondomer

Just nu pågår forskning kring utvecklingen av så kallade MPT:er, Multipurpose Prevention Technologies, som kan innebära att barn och vuxna med vaginor kan skyddas mot könssjukdomar, ofrivilliga graviditeter, infektioner och hiv genom samma produkt. Men fortfarande är kondomer det enda som ger ett fullvärdigt skydd.

Indisk preventivmetod för män svårlanserad

3.0.jpg

Kan en ofarlig injektion göra spermierna odugliga – precis så länge man önskar?

Fungerar det så bra som indiska forskare påstår finns framtidens preventivmetod för män i heteroförhållanden redan här sedan flera år. En biverkningsfri injektion vart tionde år – som går att skölja ut för att bli fertil igen.

Reversible Inhibition of Sperm Under Guidance, RISUG, uppfanns av indiern Sujoy Guha som presenterade sina resultat i slutet på 1970-talet och utvecklat metoden sedan dess. Ett gel injiceras i sädesledaren, där det sitter i tio år eller tills det sköljs ut av en annan injektion.

Mängder av lyckade försök har gjorts och görs på människor, men det är långt kvar innan RISUG kan lanseras varken i Indien eller i resten av världen. I början på 2000-talet konstaterade Världshälsoorganisationen att forskningen som låg bakom inte uppfyllde kraven för kliniska läkemedelstester. Sujoy Guha blev tvungen att börja om från början och nu bedrivs forskning även i USA, där metoden kallas Vasalgel. Men kliniska tester kostar mer än vad någon verkar villig att investera.

Många som skriver om RISUG, till exempel nättidningen Techcitement ser giriga läkemedelsbolag som boven: ”… om män bara behöver en jättebillig injektion vart tionde år eller mer är det inte någonting stora läkemedelsbolag blir lyriska över, för de skulle inte tjäna några pengar på det”.

Men ett billigt läkemedel med stor efterfrågan borde vara en guldgruva för läkemedelsbolag. Injektionens kostnad skulle kunna uppgå till motsvarande tio års p-pillerförbrukning utan att verka orimlig – en patentinnehavares dröm.

Så var är riskkapitalet? Kanske det kommer när fler godkända (amerikanska) försök gjorts. Det är i dagsläget svårt att veta vad Världshälsoorganisationen och läkemedelsbolagen insett eller väntar på att inse om RISUG.

Sara Borsiin

 

Läs mer:

Reportage i den amerikanska tidskriften Wired

Information från Male Contraception Project om RISUG

Ottar om preventivmedel för män

Sidor

Prenumerera på RSS - preventivmedel