Taggat med: slidkrans

Efterfrågan på »oskuldsoperationer« finns kvar

En ny lag är en bra signal. Men för att på riktigt lösa problemet med »oskuldsoperationer« krävs mer. Ida Måwe och Charlie Olofsson efterlyser mer stödinsatser och sexualupplysning.

Ny lag ska stoppa »oskuldsoperationerna«

Nu kommer en ny lag, som ska sätta stopp för oskuldsoperationer på privata skönhetskliniker. Och läkare som utför ingreppen ska kunna förlora sina legitimationer.

Oskuldsoperationerna: »Det är möjligt att dra in läkarlegitimationen«

Oskuldsoperationer som utförs av läkare i Sverige ska upphöra, det säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till Ottar. Hon menar att privatklinikerna sviker en princip i hälso- och sjukvårdslagen.

Klinik i Stockholm utför »oskuldsoperationer«

Ottar kan avslöja att en klinik i Stockholm utför ingrepp som de kallar för reparation av mödomshinnan. Unga kvinnor som lever under hedersrelaterade normer betalar 15 500 kronor för att »laga« något som egentligen inte finns.

Ny bok för unga tjejer sprider felaktig fakta om »mödomshinnan«

Nya boken »Tjejguiden« är riktad till flickor i åldern 9-12 år. I den diskuteras ämnen som kropp, pubertet och tonårsbekymmer. Nu bemöter förlaget kritik om att boken innehåller faktafel om »mödomshinnan«.
– Oförsvarligt att presentera sån här felaktig information år 2018, säger sexualupplysaren Suzann Larsdotter.

Ord(h)ens makt

Hur förändras ordens makt över tid? Sexualpolitiska begrepp och ord kring kropp, kön och sexualitet kan bidra till förändring och motverka fördomar och myter (eller bekräfta dem). Karen Milles ser hur språket påverkar normer och öppnar fler språkliga möjligheter.

Oskuldsindustri

I Libanon vill allt fler unga tjejer opereras för att "rekonstruera sin oskuld". Vad betyder det? Hanna Larsson reste dit och pratade med Rola, Nathalie och Maya som kallar sig "samhällets nya revolutionärer".
Läs ett utdrag ur texten här:

Prenumerera på RSS - slidkrans