Taggat med: Uganda

»Fundamentalisterna«

I Annika Hamruds nya bok »Fundamentalisterna« möter vi hbtq-personer, aktivister och predikanter i Uganda.

»De vill skära halsen av mig«

Hat och dödligt våld har tvingat många hbtq-personer från Uganda på flykt. Kasha Jacqueline Nabagesera stannar kvar, men numera går hon aldrig ut själv. Annika Hamrud har träffat aktivisten som blivit en internationell stjärna för sin envisa kamp.

Oro för ny antigaylag i Uganda

Det senaste försöket att skärpa förbudet mot homosexualitet i Uganda underkändes i domstol. Men nu kommer signaler om att en ny lag är på väg. Det handlar om att försöka stoppa de organisationer som anses ”främja homosexualitet”.

Historielös homofobi

Att se den afrikanska kontinenten som unikt homofob är historielöst. De homofoba lagarna i flera länder beror på ekonomisk kris, korruption och populism, menar professor Sylvia Tamale i en exklusiv text för Ottar.

Mycket ovisst läge i Uganda

Ugandas hbt-personer står än en gång inför hotet om att landet ska införa dödsstraff för homosexuella. I samband med ILGA:s världskonferens i Stockholm passade Ottar på att träffa en av dem som kämpar emot.

Hbt-hatet tvingade Kasha lämna Uganda

Terapi, sömntabletter och vila har hjälpt Kasha Jacqueline Nabagesera på fötter efter det ofattbara som hände i Kampala i början av året. Hon evakuerades omgående efter den mördade David Katos begravning och har sedan dess härbärgerats i Stockholm av vänner från RFSL. 4 maj tilldelades hon det prestigefulla Martin Ennals-priset för insatser för mänskliga rättigheter.

Efter dödslistan - på väg mot upprättelse

Ugandiska tidningen Rolling Stone som i oktober publicerade en ”dödslista” där de hängde ut homosexuella med namn, adress och bild publicerade förra veckan nya uthängningar. Strax därefter kom beskedet som landets hbt-rörelse hade hoppats på – en domare gav tidningen order om att stoppa kampanjen.

Hbt-flykting med hopp om Sverige

Att homosexuella jagas och riskerar fängelse i Uganda är ingen nyhet. Men hur är det att vara ugandisk hbt-flykting, i Sverige? Ottar rapport har träffat Jimmy, som hoppas att han får stanna.

På återseende Kampala

Helene Delilah reste till Uganda där en av världens hårdaste lagstiftningar mot homosexualitet kan bli verklighet.

Sexpolis: (Hiv-)positiv gränspolitik

I varje nummer av Ottar delar Ottars redaktörer ut kärlek och bestraffningar. Här är skörden ur #4 2009.

Prenumerera på RSS - Uganda